Ύπνος. Πότε ξεκουράζεται ο ανθρώπινος εγκέφαλος. Ποιες ώρες ύπνου πρέπει να τηρούν τα παιδιά;

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ένα από τα μέλη της του σώματος τα οποία δεν αναπαύονται σχεδόν ποτέ, ακόμη και κατά τη διάρκεια του ύπνου! Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες ο εγκέφαλος ακόμη και κατά τη διάρκεια του ελαφρύ ύπνου ακούει και συγκρατεί ήχους. Η μόνη στιγμή που ο εγκέφαλος πέφτει σε κατάσταση αδράνειας είναι κατά τη διάρκεια του βαθύ ύπνου, ο οποίος στο σύνολο διαρκεί 45 με 90 λεπτά.

Η ποσότητα ύπνου που έχει ανάγκη ένα παιδί διαφέρει ανάλογα την ηλικία του. Παρακάτω θα δούμε την ποσότητα ύπνου που χρειάζεται το κάθε παιδί ανάλογα με την ηλικία του:

  • Βρέφη (0-3 μηνών): Τα νεογέννητα και τα βρέφη χρειάζονται περίπου 14-17 ώρες ύπνου ανά 24 ώρες. Ο ύπνος τους είναι σπαστός με διάρκεια 2-3 ώρες κάθε φορά.
  • Βρέφη (4-11 μηνών): Τα μωρά αυτής της ηλικίας χρειάζονται περίπου 12-15 ώρες ύπνου ανά 24 ώρες. Οι ώρες ύπνου αρχίζουν να κατανέμονται περισσότερο στη νύχτα.
  • Βρέφη (1-2 χρονών): Τα παιδιά αυτής της ηλικίας χρειάζονται περίπου 11-14 ώρες ύπνου ανά 24 ώρες, συνήθως σταθεροποιείτε κατά τη διάρκεια της νύχτας.
  • Προσχολική ηλικία (3-5 χρονών): Τα παιδιά αυτής της ηλικίας χρειάζονται περίπου 10-13 ώρες ύπνου ανά 24 ώρες.
  • Σχολική ηλικία (6-12 χρονών): Τα παιδιά σε αυτήν την ηλικία χρειάζονται περίπου 9-12 ώρες ύπνου ανά 24 ώρες.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι ανάγκες ύπνου μπορεί να διαφέρουν ελαφρώς από παιδί σε παιδί, και είναι σημαντικό να λαμβάνονται υπόψη οι ατομικές ανάγκες του κάθε παιδιού. Οι καλές συνήθειες ύπνου προσφέρουν πολλά οφέλη στο παιδί, όπως:

  1. Σωστή ανάπτυξη: Η ανάπτυξη του παιδιού πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια του ύπνου. Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες η αυξητική ορμόνη (η ορμόνη που είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη των παιδιών), ακμάζει την ώρα που το παιδί κοιμάται. Εάν όμως το παιδί έχει κακές συνήθειες ύπνου και ξενυχτάει η αυξητική ορμόνη μειώνεται, αφού μειώνεται και η ποσότητα του ύπνου, έτσι το παιδί βλάπτει την κανονική διαδικασία ανάπτυξης του.
  2. Αύξηση αποδοτικότητας στο σχολείο: Τα παιδιά παρότι συνήθως είναι γεμάτα ενέργεια, ένας κακός ύπνος αυτόματα επηρεάζει την ενέργεια τους. Αυτό έχει αρνητικές επιπτώσεις στον ύπνο τους, μειώνοντας την απόδοση τους στο σχολείο. Ως αποτέλεσμα δυσκολεύονται να λειτουργήσουν κατά τη διάρκεια των μαθήματων, καθώς αποσπάτε ευκολά η προσοχή τους και δεν μπορούν να αποδώσουν σωστά.
  3. Ο καλός ύπνος είναι αναγκαίος για τη διαδικασία της μάθησης και τη λειτουργία της μνήμης. Η ποσότητα και η ποιότητα του ύπνου επηρεάζουν σημαντικά τη μνήμη, τη μάθηση και τις επιδόσεις στις σπουδές των νέων ατόμων.
  4. Τα παιδιά με διαταραχή ύπνου με ή χωρίς αυτισμό, εμφανίζουν περισσότερες διαταραχές συμπεριφοράς και λιγότερες δυνατότητες προσαρμογής από εκείνα χωρίς διαταραχές ύπνου. Πρόσφατες μελέτες επιβεβαιώνουν ότι η πλειοψηφία των ατόμων που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού εμφανίζουν διαταραχές ύπνου.

Η στέρηση ύπνου και οι συνέπειες της:

  1. Προβλήματα μεταβολισμού
  2. Καρδιαγγειακά προβλήματα
  3. Διαταραχές ανοσοποιητικής λειτουργίας
  4. Ψυχιατρικές διαταραχές
  5. Διαταραχή των γνωστικών λειτουργιών
  6. Υψηλότερος κίνδυνος ατυχημάτων

Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε πως ένας σωστός ύπνος προσφέρει τα απαραίτητα για την σωστή σωματική ανάπτυξη του παιδιού, αλλά και για την διατήρηση της καλής του διάθεσης.