Είναι ΔΕΠΥ ή Αυτισμός;

Είναι ΔΕΠΥ ή Αυτισμός;

Η ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας) και ο Αυτισμός μπορεί να μοιάζουν πολύ μεταξύ τους. Τα παιδιά με οποιαδήποτε από τις δύο διαταραχές μπορεί να έχουν προβλήματα εστίασης. Μπορεί να είναι παρορμητικά ή να δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν με τους άλλους. Μπορεί να έχουν πρόβλημα με τα μαθήματα στο σχολείο αλλά και με τις σχέσεις με τα άλλα παιδιά.

Αν και μοιράζονται πολλά από τα συμπτώματα, είναι δύο ξεχωριστές καταστάσεις. Οι διαταραχές του φάσματος του αυτισμού είναι μια σειρά από σχετικές αναπτυξιακές διαταραχές που μπορούν να επηρεάσουν τις γλωσσικές δεξιότητες, τη συμπεριφορά, τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και την ικανότητα μάθησης. Η ΔΕΠΥ επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος ρυθμίζει την προσοχή και τον έλεγχο των παρορμήσεων του ατόμου.

Η σωστή διάγνωση από νωρίς βοηθά τα παιδιά να λάβουν τη σωστή θεραπεία, ώστε να μην χάσουν σημαντική ανάπτυξη και μάθηση.

Στην ερώτηση αν μπορεί να συνυπάρξει ο αυτισμός και η ΔΕΠΥ, η απάντηση είναι «ναι». Μπορεί να συνυπάρχουν αυτές οι δύο διαταραχές μαζί, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι αλληλεξαρτώμενες.

Πώς διαφέρουν η ΔΕΠΥ και ο Αυτισμός;

Παρακολουθήστε πώς το παιδί σας δίνει προσοχή. Τα παιδιά που είναι στο φάσμα του αυτισμού αγωνίζονται να επικεντρωθούν σε πράγματα που δεν τους αρέσουν, όπως η ανάγνωση ενός βιβλίου ή η δημιουργία ενός παζλ. Αντίθετα, μπορεί να προσκολλώνται σε πράγματα που τους αρέσουν, όπως το να παίζουν με ένα συγκεκριμένο παιχνίδι. Τα παιδιά με ΔΕΠΥ συχνά αποφεύγουν πράγματα στα οποία θα πρέπει να επικεντρωθούν.

Ακόμα, θα πρέπει να παρατηρήσετε πώς το παιδί σας μαθαίνει να επικοινωνεί. Αν και τα παιδιά με οποιαδήποτε από τις δύο διαταραχές μπορεί να δυσκολεύονται να αλληλοεπιδράσουν με άλλους, τα άτομα που είναι στο φάσμα του αυτισμού μπορούν να έχουν λιγότερη κοινωνική επίγνωση των άλλων γύρω τους. Συχνά δυσκολεύονται να βάλουν λέξεις στις σκέψεις και τα συναισθήματά τους και μπορεί να μην είναι σε θέση να επισημάνουν ένα αντικείμενο για να δώσουν νόημα στην ομιλία τους. Δυσκολεύονται να έρθουν σε επαφή με τα μάτια.

Ένα παιδί με ΔΕΠΥ, από την άλλη μεριά, μπορεί να μιλήσει ασταμάτητα. Είναι πιο πιθανό να διακόψει όταν κάποιος άλλος μιλάει και να προσπαθήσει να μονοπωλήσει μια συζήτηση. Παρόλα αυτά, μερικά παιδιά που είναι στο φάσμα του αυτισμού μπορούν να μιλήσουν για ώρες για ένα θέμα που τους ενδιαφέρει, επομένως θα πρέπει να είστε προσεκτικοί.

Ένα παιδί που είναι στο φάσμα του αυτισμού συνήθως αγαπά την τάξη και την επανάληψη, θέλει τον ίδιο τύπο φαγητού σε ένα αγαπημένο εστιατόριο, για παράδειγμα, ή μπορεί να δεθεί υπερβολικά με ένα παιχνίδι ή με ένα ρούχο και να αναστατωθεί αν αλλάξει η ρουτίνα του. Αντίθετα, ένα παιδί με ΔΕΠΥ μπορεί να μη θέλει την τάξη και την επανάληψη, ακόμα και αν το βοηθά και δεν του αρέσει να κάνει το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά ή για μεγάλο χρονικό διάστημα.