Κακό στην μαθησιακή λειτουργία κάνουν τα κινούμενα σχέδια με γρήγορες εναλλαγές εικόνων

Ακατάλληλα για τη μαθησιακή επίδοση των ανηλίκων φέρεται πως είναι τα κινούμενα σχέδια που έχουν γρήγορες εναλλαγές εικόνων , όπως είναι ο Bob o Σφουγγαράκης , σύμφωνα με έρευνα ειδικών απο το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το αποτέλεσμα της μελέτης που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση "Pediatrics"  όλα τα κινούμενα σχέδια που εχουν γρήγορα εναλλασσόμενες εικόνες βλάπτουν την ικανότητα συγκέντρωσης των παιδιών και επιδρούν αρνητικά στη μαθησιακή λειτουργία.

Οι ειδικοί μελέτησαν την συμπεριφορά 60 παιδιών τεσσάρων ετών , τα οποία χωρίστηκαν σε 3 ομάδες.Η πρώτη ομάδα παρακολούθησε ένα βίντεο διάρκειας εννέα λεπτών του "Μπόμπ" στο οποίο η εναλλαγή των σκηνών γινόταν κατά μέσο όρο ανά 11 δευτερόλεπτα. Η δεύτερη ομάδα παρακολούθησε ένα βίντεο εκπαιδευτικών κινουμένων σχεδίων ίσης χρονικής διάρκειας , όπου οι σκηνές άλλαζαν κάθε 34 δευτερόλπετα, ενώ στην τρίτη ομάδα δόθηκαν μπλοκ ζωγραφικής , μαρκαδόροι και μπογιές και τους ζητήθηκε να ζωγραφίσουν.

Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης δοκιμασίας των ομάδων , οι ειδικοί ζήτησαν από τα παιδιά να φέρουν εις πέρας κάποιες αποστολές και όπως φάνηκε οι επιδόσεις των παιδιών της πρώτης ομάδας ήταν σημαντικά μειωμένες από εκείνες των άλλων δύο .

 

Πηγή : εφημερίδα  ΤΑ ΝΕΑ

back to top